Welk werk past bij hoogsensitiviteit

door | jun 24, 2024 | Blog | 0 Reacties

Hoogsensitiviteit is een talent waarmee je meer frequenties ontvangt

Welk werk past eigenlijk bij HSP? Als je hoogsensitief bent, dan geeft werk andere uitdagingen. In dit blog neem ik je mee via je aanleg om diep te denken.

 

Welk werk past bij mijn hoogsensitiviteit?

Deze vraag is er typisch een om jezelf te stellen op het moment dat je struikelblokken in je werk ervaart en je afvraagt of het misschien ligt aan hoe jij in erin zit. Als je HSP bent, ben je een kei in zelfreflectie. Dat kan leiden tot overanalyse en piekeren als je niet (meer) lekker in je vel zit. Heeft daadkracht je wellicht ver gebracht, maar is er nu iets uit balans? Wordt de werkdruk te groot, of voel je niet meer de voldoening die je nodig hebt? Als er geen grip meer is kan er lichte, of grote paniek ontstaan en dus twijfel.

 

Hoogsensitief zijn in een wereld die hier niet op is ingericht leidt makkelijk tot zelfkritiek

Het kan goed zijn dat je de term hoogsensitiviteit iets zweverigs vindt hebben. Het laatste hokje waar jij in wilt zitten. Je wilt serieus genomen worden en dat word je vast niet als je gaat verkondigen dat je hoogsensitief bent. Het voelt als een zwaktebod; niemand zal je begrijpen. Misschien verbaas ik je als ik zeg dat ik me om die redenen jarenlang verre hield van hoogsensitiviteit. Ja, ik herkende mezelf in de kenmerken van Elaine Aron (grondlegster) en wat voortkomt uit onderzoek naar ‘sensory processing sensitivity’, maar de relevantie ervan voor mijn werk zag ik niet. Ik wilde resultaat opleveren, ergens komen. Nuchter, en praktisch. De hoogsensitiviteit kon plaatsnemen op het reservebankje, want dat paste niet in mijn rijtje en de wereld zat er niet op te wachten. Wat had je eraan. Gedoe. Geen tijd voor.

 

Mentale overbelasting

De wilskracht heeft me ver gebracht, maar op verschillende momenten in mijn leven liep ik toch goed vast op het feit dat mijn bedrading het niet kon zoals ‘die anderen’. Doordat ik me anders voelde en anders dacht week ik af tussen collega’s, zonder dat het hen trouwens al te zeer opviel. Dat hield zo. Prestaties waren goed, maar het kostte me relatief meer om mee te draaien. Dat gaf steeds meer stress. Tot ik wel moest kijken naar die kant van mezelf, die ik met veel succes had onderdrukt.

 

Met al dat denken ben jij jezelf gaan ontkennen

Wat te doen op het moment dat zelfreflectie meer gaat lijken op zelfdestructie? Doet het jou recht om je af te vragen in welk werk jij -op allerlei jezelf te stellen voorwaarden- zou kunnen passen? Of ben je het waard om te overwegen hoe jij kunt passen in het werk dat past bij wie jij ten diepste bent? Durf je aan jezelf te bekennen wat dat is? Of dat te gaan onderzoeken? Het feit dat jij diepere lagen ervaart dan je collega’s, betekent namelijk nog steeds dat je geschikt bent voor het werk dat je doet. Sterker, misschien ben jij er eigenlijk wel beter in, maar is het een afbrekende gewoonte voor je geworden om concessies te doen aan jezelf. Je hebt het jezelf aangeleerd om in te leveren op wat normaal wordt gevonden.

 

Het is de bedoeling dat jij jezelf tot uitdrukking brengt zoals je echt bent

Door hoogsensitiviteit als handicap te blijven benaderen laat je kansen liggen en doe je jezelf tekort. Iets in je registreert dat ook en voelt zich miskend. Piekeren en overanalyse maken onzeker en besluiteloos en daar help je jezelf alleen maar verder mee in een kramp en een gevoel dat je niet voldoet. Terwijl je juist verschil kunt maken als je goed in je vel zit. Als jij overtuigd bent van jezelf kun je op details wijzen die anderen over het hoofd zien, overzie je aan de andere kant het grote geheel en schat je risico’s van beslissingen realistisch in. En dan hebben we het nog niet over een zuiver werkende intuïtie, die ook veel informatie kan geven op het werkvlak waar jij je hart hebt liggen.

 

Zelfzorgstrategieën voor hoogsensitieve professionals

Hoe doe je dat dan, overtuigd zijn van jezelf en goed uit de verf komen, tussen al die prikkels op het werk? Van mensen die anders gebakken zijn dan jij en niet snappen wat hoogsensitiviteit betekent? Het onderstreept het belang van goede zelfzorg:

  • Weten hoe jij je grenzen bewaakt, waar je “nee” zegt, waar je prioriteit aan geeft en hoe je duidelijk bent voor collega’s die anders een andere gebruiksaanwijzing hebben.
  • Beperk de prikkels in je omgeving zoveel mogelijk, door jezelf toe te staan soms thuis te werken, of noise cancelling op je oren te zetten. Door het lef te ontwikkelen om op te komen voor jezelf en waar jij de beste prestatie mee levert. Omdat iedereen daar van profiteert.
  • Neem je lichaam serieus; als je hoofdpijn krijgt, of je schouders staan strak, luister dan naar jezelf en pas je daarop aan, in plaats van dat je jezelf pusht, omdat ‘het niet anders kan’
  • Weet wat jij zelf prettig vindt, in plaats van dat je jezelf oplegt te willen wat anderen doen.

The good news is: jij bepaalt wat bij jou past!

Je kunt dus geen werk aanduiden dat je niet kunt doen als HSP; jij kunt passen in elke alledaagse baan, als jij dat zelf wilt, als je hart daar naar uitgaat en jij je er bewust van bent hoe je dat op een voor jou goede manier doet.

Een HSP coach

Als HSP-coach kan ik ondersteuning bieden bij het bewust worden van wat je eigenschap nou echt voor je betekent:

  • Waar ben je aan het overleven en welke patronen en overtuigingen zitten daaronder?
  • Welke kwaliteiten neem jij mee die uniek voor jou zijn?
  • Hoe veranker je die in jezelf, zodat je duurzaam en optimaal kunt functioneren?
  • Wat gebeurt er als je doorvoelt wie je bent en zo de transformatie maakt naar jouw eigenheid? Ik bied hierin naast coaching ook geleide meditatie en klank (handpan).

 

Ben je benieuwd of ik voor jou de juiste coach kan zijn? Plan een gratis inzichtsessie met me, of gewoon een belafspraak om af te tasten wat jou goed past. In het menu op mijn website vind je onder Contact een simpel contactformulier.