Mijn handpan, van hobby tot werk

door | nov 15, 2023 | Blog | 0 Reacties

Het was in de tijd dat er eigenlijk alleen nog de Hangs van PANArt waren, toen ik verliefd werd op dit instrument. Ik had een CD van Davide Swarup, destijds nog busker (straatartiest) en vond de muziek prachtig. Geleidelijk aan kwam de handpan op en was het geluid steeds meer te horen in meditatieve of welnessmuziek.

Spontane actie

In 2021 besloot ik spontaan dat ik dit instrument wilde leren spelen en ben ik gaan zoeken naar een winkel waar ik een handpan kon aanschaffen. Ik kwam uit bij de Handpanshop van Henk-Jan Pelle en kon daar op dat moment geen live afspraak maken vanwege de coronamaatregelen. Telefonisch beloofde Henk-Jan me dat hij op gevoel een handpan uit zou zoeken en opsturen, zodat ik die kon huren, totdat ik in een live afspraak een definitieve keuze kon maken in de showroom van de winkel. Ik ontving een mooie Convex handpan (D), die me inderdaad heel goed beviel. Ik ben lessen gaan volgen bij Sjaak van Dam (conservatoriummuzikant, muziekdocent, ervaren handpanspeler en werkzaam bij de Handpanshop) via Zoom. Enkele maanden later mocht ik naar de shop en liet hij me alle soorten handpannen horen; een hele mooie belevenis! Ondanks mijn onervarenheid viel ik  op een prachtige Low F2 Pygmy, omdat deze handpan prachtig laag is en toch ook hoge tonen heeft. Ik kreeg er serieus kriebels van in mijn buik! Alsof de handpan mij uitkoos… Pas recent heb ik mij gedetailleerder door hem laten uitleggen dat het zo een specifiek instrument is, omdat de tonen ver uit elkaar liggen (verdeeld over 2,33 octaven). Dat neemt niet weg dat ik nooit spijt heb gekregen van mijn keuze. Juist niet.

Hoe het spelen begon

Ik ben gestart voor vrouwen te spelen in een meditatiecirkel die ik had opgezet. Tevens vormde het open podium van onze favoriete camping in Frankrijk een mooi doel om op te treden.

Inmiddels is de handpan een veel belangrijker onderdeel geworden in mijn leven. Ik gebruik het instrument in mijn coaching. Ik combineer de klank met een-op-een meditaties. Het prachtige aan de handpan vind ik -los van de klank- dat het een intuïtief instrument is. Ik kan op gevoel spelen en de lessen die ik nog altijd volg helpen me steeds verder te groeien.

In dit jaar 2023 besloot ik dat ik er nu graag nog een tweede handpan bij wil hebben in een neutralere toonsoort. Bij de Handpanshop heb ik -dit keer bij Lisa- weer de tijd mogen nemen om een afgewogen keuze te maken. Ik heb gekozen voor een Octopus D-Kurd 10 en ben daar wederom heel blij mee. Nu heb ik nog meer mogelijkheden om mijn klanten in een meditatie op een prachtige manier te ondersteunen. Ik hoef niet eens persé te kiezen voor een handpan, want ik kan de pannen ook samen spelen. Ik zal nooit uitgeleerd raken!

Als je interesse hebt in dit prachtige intuïtieve instrument, kijk dan eens op www.handpanshop.nl