Hoeveel hart heb jij voor de zaak?

door | okt 27, 2023 | Blog | 0 Reacties

“Heb jij hart voor de zaak of de zaak voor het hart?” Dat vroeg een bijna ex-collega me tijdens de wijn en bitterballen op mijn afscheidsborrel in 2012. Het was een vraag die ik destijds interpreteerde als kritiek. Ik was blijkbaar te begaan met het werk. Ik viel op. Gevalletje afwijken.

Hoogsensitief

Op dat moment wist ik al wel iets van hoogsensitiviteit, maar had ik nog niet duidelijk dat ik met deze karaktereigenschap anders ben dan ongeveer 80% van mijn medemens. Laat staan dat ik de gemaakte opmerking dus hieraan kon relateren.

Voor mij was het vanzelfsprekend om met hart en ziel begaan te zijn met de problematiek in mijn baan. Het was gewoon om het zo goed mogelijk te willen doen. En ik wist niet anders dan dat alle details en nuances altijd zo helder als glas voor me waren. Ik ging diep op zaken en mensen in, zag dwarsverbanden en verbeterkansen. Niet alleen met mijn hoofd, maar met hart en ziel.

Er was mij in mijn werk veel aan gelegen om van betekenis te zijn. De resultaten werden ook zeker gewaardeerd. Waar ik echter gaandeweg op ging struikelen was de combinatie van mijn intentie met mijn perfectionisme, de toenemende werkdruk en veranderende invloeden van buitenaf. Ik kon het niet doen zoals ik graag wilde, schoot tekort, had een gevoel van falen, raakte burn-out. Ik moest genoegen nemen met ‘goed genoeg’ als resultaat en haalde er geen voldoening en geen energie meer uit. Harder worden heb ik geprobeerd, maar het ging tegen mijn natuur in. Ik moest het wel over een andere boeg gooien.

Van last naar talent

De afgelopen jaren ben ik geleidelijk (lees: met vallen en opstaan) naar de conclusie gegroeid dat het anders mag en anders kan. Ik hoef me niet langer ten koste van mezelf te conformeren aan een werkomgeving waar ik niet op mijn plaats ben. Juist dankzij mijn hoogsensitiviteit heb ik zoveel te bieden. Ik ben erachter hoe ik het beste tot mijn recht kom. Ik richt me nu als transformatief coach op jou, een getalenteerde, hoogsensitieve vrouw, die haar werk wil doen zoals het haar echt past. Zodat ze tot bloei komt.

De juiste context

Deze wereld heeft nu behoefte aan dat wat jij te bieden hebt. Jouw kennis, ervaring, intuïtie, visie en ideeën. Je twijfelt aan je unieke talenten en de waarde die je daarmee toe kunt voegen. Onzekerheid, omdat de omgeving waarin je werkt je niet binnen jouw gehele context kan zien, maar wel verwacht dat jij je propt in die van haar.

Door op een constructieve manier de aandacht naar binnen te keren en weer goed in contact te komen met het weten en voelen dat daar aanwezig is, kun je anders naar buiten treden. Daarmee verander jij de wereld om je heen en past deze jou wel. Hoe fijn is het als jij hart mag hebben voor de zaak op de manier die bij jou past.