Daadkracht en hoogsensitiviteit

door | jun 24, 2024 | Blog | 0 Reacties

Het kan goed zijn dat je de term hoogsensitiviteit iets zweverigs vindt hebben. Het laatste hokje waar jij in wilt zitten, want je wilt serieus genomen worden. Je bent daadkrachtig, geen watje!

Misschien verbaas ik je als ik zeg dat ik me jarenlang verre van hoogsensitiviteit hield. Precies om bovenstaande redenen. Ja, ik herkende mezelf in de kenmerken van Elaine Aron (grondlegster), maar het was niet relevant voor mij. Ik wilde resultaat opleveren, ergens komen. Nuchter, en praktisch. En koppig. Dat was ik. En ben ik nog. De hoogsensitiviteit kon plaatsnemen op het reservebankje, want dat paste niet in mijn rijtje. Wat had je eraan. Gedoe, geen tijd voor.

De wilskracht bracht me ver, maar op verschillende momenten in mijn leven liep ik toch goed vast op het feit dat ik het niet kon zoals ‘die anderen’. Doordat ik me anders voelde en anders dacht voelde ik me alleen tussen collega’s. Prestaties waren goed, maar ik werkte toch anders. Het kostte me relatief meer om mee te draaien. Dat gaf steeds meer stress. Tot ik wel moest kijken naar dat andere stukje aan mezelf.

Stel je regelmatig vast dat je dieper gaat dan je collega’s? Is dat doodgewoon voor je?

Merk je dat je moe wordt van het steeds inleveren op wat normaal wordt gevonden?

Loop je leeg op het schakelen tussen wat jij registreert en hoeveel anderen daarvan niet merken?

Door hoogsensitiviteit als handicap te blijven benaderen laat je kansen liggen. Iets in je registreert dat ook en voelt zich miskend. Daarom snauw je bij het ontbijt, terwijl je het liefst ruimte wilt hebben om met aandacht en compassie te reageren. Dat lukt pas echt goed als je die ruimte eerst aan jezelf gunt. Echt jezelf zijn en daarvoor staan.

Het goede nieuws is, dat daadkracht en voelen dan geweldig zullen blijken te combineren.

Liefs, Linda